U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Bodems

Feiten

Elke bodem heb z'n voordeel (maar zeker ook z'n nadeel)!

Een verkeerde bodem is de meest voorkomende oorzaak van aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Aandoening aan het bewegingsapparaat leggen niet zelden de bodem voor aandoeningen elders, met name spijsvertering en stofwisseling.

Altijd allen maar beweging op een vlakke perfecte bodem verwent banden en pezen waardoor ze niet opgewassen zijn tegen de impact van ander terrein en onverhoedse en abrupte bewegingen. Bovendien kunnen sommige veel voorkomende materialen schadelijk zijn voor bijvoorbeeld luchtwegen, gewrichten, pezen en banden.

 zijn de belangrijkste maatstaven voor de kwaliteit van een rijbak-, renbaan- of trainingsmolenbodem. Bovendien moet de toplaag de hoef bij de afzet genoeg tegendruk geven om het hoefmechanisme goed te laten werken, om een goede doorbloeding te bevorderen.

Aanpak

Je laat je paard op verschillende bodems trainen en bewegen om alle banden, pezen en spieren te trainen. Je bodem licht niet allen thuis maar overal. Je maak systematisch en frequent een buitenrit (ook voor je eigen mind set) op divers terrein (egaal en ruw, vlak en hellend). een ideale gevarieerde training voor je paard.

Je bent je bewust van de mate van stabiliteit, homogeniteit, schokabsorptie en energierestitutie van de bodem waar op je paard loopt, werkt en traint. Op eigen terrein kies je voor een bodem die qua gemak en kosten van onderhoud goed bij te houden is, want een verwaarloosde bodem wordt al snel een slechte bodem.

BodemtegendrukBodemtegendrukBodemafdrukBodemafdruk

Baten

  • Meer incasseringsvermogen van het bewegingsapparaat.
  • Bevordering van de wendbaarheid.
  • Bevordering van botdichtheid.
  • Betere prestatie door meer zekerheid voor de paarden.
  • Vermijding van aandoeningen van de luchtwegen

 

Andere aspecten van The Belebro Way: 
(klik voor toelichting op het desbetreffende icoon hieronder)

             
Water   Voeding   Beweging   Balans     Training   Hoefzorg   Huisvesting